Thursday, August 25, 2011

MALAM MENGHIRUP PUISI MERDEKA

SUKACITA DIMAKLUMKAN JABATAN KEBUDAYAAN DAN KESENIAN NEGAA PERAK BERSAMA PERSATUAN KELAB-KELAB BELIA MALAYSIA DAN PERTUBUHAN BELIA 4B NEGERI PERAK AKAN MENGANJURKAN MALAM MENGHIRUP PUIS MERDEKA 2011 SEPERTI KETETAPAN BERIKUT:
HARI: 10 SEPTEMBER
MASA: 8.30 MALAM
TEMPAT: DATARAN MENARA CONDONG, TELUK INTAN PERAK
MALAM MENGHIRUP PUISI MERDEKA 2011 MENAMPILKAN ELEMEN-ELEMEN SENI SASTERA MELAYU SEPERTI TABLO, PENTOMEN, DEKLAMASI PUISI, PANTUN, SYAIR, GURINDAM, NAZAM, LAGU-LAGU PUISI, LAGU-LAGU KOTEMPORARI YANG BERUNSURKAN SEMANGAT PATRIOTISME DAN KEMERDEKAAN. ANTARA AKTIVITI LAIN YANG TURUT DIADAKAN ADALAH PAMERAN SERTA JUALAN BUKU-BUKU SASTERA.
MALAM MENGHIRUP PUISI MERDEKA 2011 MENAMPILKAN PENDEKLAMASI-PENDEKLAMASI ANTARANYA YB DATO SERI DR AHMAD ZAHID HAMIDI (MENTERI PERTAHANAN), DATO' ZAINOL FADZI BIN PAHARUDDIN (EXCO KESENIAN,KEBUDAYAAN, BELIA DAN SUKAN NEGERI PERAK), dATO' SUHAIMI SHAHDAN (PENGERUSI KOLEJ POLYTECH), SISO KOPRATASA DAN RAMAI LAGI.
PIHAK PENGANJUR DENGAN BERBESAR HATI MENJEMPUT SEMUA LAPISAN MASYARAKAT UNTUK BERAMAI-RAMAI KE DATARAN CONDONG, TELUK INTAN, PERAK UNTUK MENGHAYATI SENDIRI ERTI KEMERDEKAAN DARI SUDUT SENI DAN SASTERA.


Tuesday, August 16, 2011

PROGRAM MERAKYATKAN SENI DAN BUDAYA :SEMARAK RAMADHAN

JABATAN KEBUDAYAAN DAN KESENIAN NEGARA DAN BENGKEL JAYA DIRI, KAMPAR AKAN MENGADAKAN PROGRAM MERAKYATKAN SENI DAN BUDAYA: SEMARAK RAMADHAN SEPERTI KETETAPAN BERIKUT:


TARIKH: 17 OGOS 2011 (RABU)
TEMPAT:BENGKEL JAYA DIRI, BATU KARANG,KAMPAR
MASA: 5.45 PETANG


PELBAGAI PENGISIAN TELAH DIRANCANG ANTARANYA PERSEMBAHAN KESENIAN ISLAM, CERAMAH AGAMA,BACAAN AYAT SUCI AL-QURAN DAN BERBUKA PUASA BERSAMA PENDUDUK KAMPUNG TERSUSUN BATU KARANG, KAMPAR.
PROGRAM INI DIRASMIKAN OLEH YB ADUN TUALANG SEKAH, CIK NOLEE ASHILIN BT DATO' MOHAMMED RADZI